Ινστιτοyτο Θαλάσσιας Βιολογiας, Βιοτεχνολογiας & Υδατοκαλλιεργειων (ΙΘΑΒΒΥΚ) -Ελληνικο Κεντρο Θαλασσιων Ερευνων (ΕΛΚΕΘΕ)
To ΙΘΑΒΒΥΚ αποτελεί ένα από τα τρία ινστιτούτα του ΕΛΚΕΘΕ, που έχει ως έδρα του τις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη (Θαλασσόκοσμος), με επιπλέον εγκαταστάσεις στις περιοχές του Αγίου Κοσμά/Ανάβυσσο (Αττική) και της Σούδας (Κρήτη). To Ινστιτούτο προέκυψε από την ενοποίηση του πρώην Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας και Γενετικής (Ι.ΘΑ.ΒΙ.Γ.) και του Ινστιτούτου Υδατοκαλλιεργειών (Ι.Υ.) του ΕΛΚΕΘΕ (2012). Οι δραστηριότητές του απορρέουν από αυτές των δύο συστατικών των Ινστιτούτων, οι οποίες συνεχίζουν να ασκούνται εμπλουτισμένες με τις νέες δυνατότητες που παρέχουν η συνένωση δυνάμεων, οι συνέργειες, η συμπληρωματικότητα και η εναρμονισμένη δράση. Το ΙΘΑΒΒΥΚ-ΕΛΚΕΘΕ έχει παίξει καθοριστικό ρόλο για την εκρηκτική ανάπτυξη του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, ο οποίος αποτελεί έναν από τους δύο πρώτους εξαγωγικούς κλάδους της χώρας. Έχει επίσης αποφασιστική συνεισφορά και εξακολουθεί να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την εισαγωγή και εφαρμογή μεθόδων γενετικής και γονιδιωματικής στη μελέτη φυσικών και εκτρεφόμενων αποθεμάτων. Συνεισφέρει ενεργά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης βιοτεχνολογικών εφαρμογών για την αειφόρο εκμετάλλευση του τεράστιου πλούτου της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Το ΙΘΑΒΒΥΚ-ΕΛΚΕΘΕ συνεργάζεται με περισσότερα από 70 ερευνητικά κέντρα/ινστιτούτα και πανεπιστήμια σε περισσότερες από 25 χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Το Ινστιτούτο επίσης συνεργάζεται στενά με τα υπόλοιπα Ινστιτούτα του ΕΛΚΕΘΕ, καθώς επίσης με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα/ ινστιτούτα σε όλη την Ελλάδα. Έχει επίσης εκτεταμένη συνεργασία με διεθνείς και ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες.
Πανεπιστημιο Θεσσαλιας – Τμημα Γεωπονιας, Ιχθυολογιας & Υδατινου Περιβαλλοντος, Σχολη Γεωπονικων Επιστημων
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΘ) ιδρύθηκε το 1984 με 5 τμήματα και με έδρα το Βόλο. Το ΠΘ έχει μία ιδιαίτερα σημαντική επίδοση στον τομέα της έρευνας. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 5 καλύτερα Ελληνικά ΑΕΙ. Το παραπάνω αποτελεί δείκτη ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού και της Έρευνας που διεξάγεται στο ΠΘ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το ΠΘ ανήκει στους 10 ελληνικούς φορείς που έχουν επιτύχει τη μεγαλύτερη κοινοτική χρηματοδότηση μέχρι σήμερα στον Ορίζοντα 2020 (Το Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία για την Περίοδο 2014 -2020). Επίσης, κατά την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υλοποίησε 47 Ερευνητικά συνεργατικά προγράμματα του 7ου προγράμματος πλαισίου (FP7) (2007-2013) για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, εκ των οποίων τα 10 ως συντονιστής με κοινοτική χρηματοδότηση περίπου 10 εκ. ευρώ. Το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος (ΤΓΙΥΠ) ιδρύθηκε στο πλαίσιο μιας καινοτόμου πρωτοβουλίας, προκειμένου να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες στην εκπαίδευση και στην έρευνα για τη στελέχωση της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα όσον αφορά στην επιστήμη της Iχθυολογίας, με την ευρεία έννοια του όρου. Το εργαστήριο Υδατοκαλλιεργειών που ανήκει στο παραπάνω τμήμα είναι μια καλά εδραιωμένη αδειοδοτημένη εγκατάσταση στο ΤΓΙΥΠ, με κωδικό λειτουργίας (EL-43BIO/exp-01). Τα κύρια θέματα ενδιαφέροντος είναι η υδατοκαλλιέργεια, η διαχείριση της υγείας των ιχθύων, η ευζωία και η διατροφή μαζί με καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας σε επίπεδο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. Η εκπαίδευση και η κατάρτιση νέων επιστημόνων ικανών για επιτυχή επαγγελματική σταδιοδρομία είναι ένας από τους κύριους στόχους του εργαστηρίου. Οι καλά εξοπλισμένες εγκαταστάσεις καλύπτουν ευρύ φάσμα ερευνητικών δραστηριοτήτων και εργαστηριακών αναλύσεων, κυρίως σε Μεσογειακά εντατικά εκτρεφόμενα είδη. Στο εργαστήριο Υδατοκαλλιεργειών υπάρχει μία πλήρως εξοπλισμένη εγκατάσταση αποτελούμενη από πειραματικά ενυδρεία και εργαστηριακό εξοπλισμό. Για την ομαλή και σύννομη λειτουργία του εργαστηρίου έχουν συσταθεί όλες οι αρμόδιες επιτροπές σχετικά με θέματα βιοηθικής της έρευνας για χρήση ζώων εργαστηρίου, ενώ όλες οι ενέργειες που σχετίζονται με τη σύνταξη πειραματικών πρωτοκόλλων, τη φροντίδα, τις πειραματικές διαδικασίες και τη θανάτωση των ζώων, γίνονται υπό την επίβλεψη και ευθύνη ειδικού επιστημονικού προσωπικού διαπιστευμένου από τον Ευρωπαϊκό φορέα FELASA (Federation of European Laboratory Animal Science Associations).
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Α.Ε. (ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ)
Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας από την ίδρυσή της, το 1998. Χάρις την στρατηγική που ανέπτυξε όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε να είναι όχι μόνο μια από τις ηγετικές εταιρίες στον τομέα της Μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, αλλά πλέον ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενος όμιλος εταιριών της Μεσογειακής Ιχθυοτροφικής βιομηχανίας, που δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη και διαθέτει παγκόσμια εξαγωγική δύναμη. Τα Κεντρικά Γραφεία του Ομίλου ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ που βρίσκονται στην Αθήνα διευθύνουν αποδοτικά την εμπορική επέκτασή της εταιρείας και επιβλέπουν τις διεθνείς της λειτουργίες. Πρόκειται για μια καθετοποιημένη εταιρεία στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας καθώς η παραγωγική δραστηριότητα της περιλαμβάνει την παραγωγή γόνου και την εκτροφή ιχθύων μεσογειακών ειδών, την συσκευασία, την μεταποίησή και την εμπορία αυτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τα βασικά είδη παραγωγής, τόσο σε γόνο όσο και σε φρέσκο ψάρι είναι:
• Τσιπούρα (Sparus aurata)
• Λαβράκι (Dicentrarchus labrax)
• Κρανιός (Argyrosomus regius)
• Μυτάκι (Puntazzo puntazzo)
• Φαγκρί (Pagrus spp)
Ο ιχθυογεννητικός σταθμός της εταιρείας που λειτουργεί στην περιοχή Παλιόβαρκα Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας έχει δυναμικότητα 75 εκ. ιχθύδια/έτος και λειτουργεί με τις πιο σύγχρονες τεχνικές παραγωγής.Με τη χρήση βιολογικών φίλτρων, αναπτύχτηκε ένα σύστημα ανακύκλωσης του νερού που προστατεύει τα νεαρά ψάρια από διάφορες αρρώστιες, μειώνοντας την κατανάλωση νερού και ελαχιστοποιώντας τον αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Τα τμήματά του είναι:
• Γεννητόρων
• Λαρβών
• Ζωντανής Τροφής (Παραγωγή φυτοπλαγκτόν, Παραγωγή rotifer, Αρτέμια)
• Απογαλακτισμού λαρβών
• Προπάχυνσης
Στις δώδεκα μονάδες εκτροφής που διαθέτει η εταιρεία στην Ελλάδα και λειτουργούν στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, εισάγεται γόνος που προέρχεται από τους ιχθυογεννητικούς σταθμούς του Ομίλου. Η διαχείριση της παραγωγής γίνεται μέσω του Κέντρου Υποστήριξης Μονάδων Εκτροφής (ΚΥΜΕ) που λειτουργεί στην Πλατανιάς Δ. Ακτίου – Βόνιτσας, προσφέροντας μειωμένο κόστος παραγωγής, καλύτερο έλεγχο, σωστό σχεδιασμό και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.Η ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ έχει πλούσια εμπειρία στην υλοποίηση παρεμφερών έργων γεγονός που συνεπάγεται ακρίβεια και συνέπεια στη τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων της συγκεκριμένης πρότασης. Τα ερευνητικά έργα αυτά είναι είτε αυτό-χρηματοδούμενα ( Πρόγραμμα γενετικής επιλογής στην Τσιπούρα – 2002 έως σήμερα) , είτε ευρωπαϊκά [(Optima, 2003-2007), (FineFish , 2006-2010), (Fishboost 2014-2019), (ParafishControl 2015-2020), PerformFish 2017-2022)] είτε εθνικά [(Συνεργασία 2010 , 2010-2014) , (Πιλοτικό Μέτρο 3.5 , 2014-2015), (ΕΠΑΛ -FishμBiome, 2018-2021), (ΓΓΕΤ – MeagreGen 2019-2022 . ΓΓΕΤ – SNPbb 2019-2022)]